Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Piernik z mąki orkiszowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, ale tak naprawdę świetnie smakuje przez cały rok. Zaletą tego ciasta jest to, że nie musi być przechowywane w lodówce, także idealnie sprawdzi się też na letnim przyjęciu na świeżym powietrzu.

Piernik z mąki orkiszowej

Składniki:

Piernik z mąki orkiszowej

 

  • 2 szklanki mąki orkiszowej tortowej typ 450
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka płynnego miodu

Sposób przygotowania:

Piernik z mąki orkiszowej

ETAP 1:

Piernik z mąki orkiszowej
Składniki suche łączymy z mokrymi, ciasto przelewamy do blaszki keksówki

W jednej z misek łączymy ze sobą składniki suche: przesianą przez sitko mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i cynamon.

W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy olej, mieszamy. Dodajemy miód.

Składniki suche łączymy z mokrymi, mieszamy.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej blaszki - keksówki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 minut.

Po upieczeniu piernik można polać polewą czekoladową.


Tagi:

piernik ciasto