Sposób przygotowania:
Cytrynowa skórka smażona
Cytryny przed obraniem myję i parzę wrzątkiem. Cienko obieram, skórki pozbawiam białej części (albedo). Moczę w zimnej wodzie przez 2-3 dni, wymieniając wodę kilkukrotnie w ciągu dnia. Dokładnie odcedzam, kroję na paseczki szerokości 3-4 mm lub w drobną kosteczkę.
W garnku zagotowuję wodę, wsypuję połowę cukru i gotuję, aż się rozpuści. Dodaję skórki, delikatnie mieszam.
Gotuję przez 2-3 dni po 20-30 minut z przerwami, za każdym razem dosypując po trochu cukru (syrop staje się coraz mocniejszy).
Podczas gotowania syrop powinien prawie cały wyparować, a skórki powinny być szkliste, nasiąknięte cukrem.
Gorące skórki wkładam do czystych, wyprażonych słoików i zakręcam.
W garnku zagotowuję wodę, wsypuję połowę cukru i gotuję, aż się rozpuści. Dodaję skórki, delikatnie mieszam.
Gotuję przez 2-3 dni po 20-30 minut z przerwami, za każdym razem dosypując po trochu cukru (syrop staje się coraz mocniejszy).
Podczas gotowania syrop powinien prawie cały wyparować, a skórki powinny być szkliste, nasiąknięte cukrem.
Gorące skórki wkładam do czystych, wyprażonych słoików i zakręcam.