mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Cytrynowa skórka smażona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonała skórka cytrynowa do wielu wypieków

Cytrynowa skórka smażona

Składniki:

Cytrynowa skórka smażona

 

  • 5 cytryn
  • 1/4 szkl. wody
  • 1,25 szkl. cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowa skórka smażona
Cytryny przed obraniem myję i parzę wrzątkiem. Cienko obieram, skórki pozbawiam białej części (albedo). Moczę w zimnej wodzie przez 2-3 dni, wymieniając wodę kilkukrotnie w ciągu dnia. Dokładnie odcedzam, kroję na paseczki szerokości 3-4 mm lub w drobną kosteczkę.
W garnku zagotowuję wodę, wsypuję połowę cukru i gotuję, aż się rozpuści. Dodaję skórki, delikatnie mieszam.
Gotuję przez 2-3 dni po 20-30 minut z przerwami, za każdym razem dosypując po trochu cukru (syrop staje się coraz mocniejszy).
Podczas gotowania syrop powinien prawie cały wyparować, a skórki powinny być szkliste, nasiąknięte cukrem.
Gorące skórki wkładam do czystych, wyprażonych słoików i zakręcam.