edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Cytrynowe lody na jogurcie

  • 16
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Moje pierwsze w życiu domowe lody wykonane w świeżo zakupionej maszynce. Jestem z nich bardzo dumna :)

Cytrynowe lody na jogurcie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowe lody na jogurcie

 

  • 600 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 1,5 cytryny – u mnie 10 łyżek stołowych
  • DO PRZYBRANIA:
  • skórka z cytryny
  • listki mięty

Sposób przygotowania:

Cytrynowe lody na jogurcie
24 godziny wcześniej misę od maszynki do lodów wstawiłam do zamrażarki. Cytryny dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą i osuszyłam. Zesterem ścięłam sobie kilka paseczków skórki do ozdoby. Wycisnęłam sok. Wszystkie składniki umieściłam w wysokim plastikowym naczyniu i zmiksowałam. Naczynie wstawiłam do zamrażarki na około 4 godziny. Po tym czasie masę przemieszałam, wlałam do włączonej maszynki, i pozostawiłam w niej na około 20 minut. Zgęstniałą masę przełożyłam do zamykanego pojemniczka i wstawiłam ponownie do zamrażarki, żeby lody uzyskały odpowiednią konsystencję.
Cytrynowe lody na jogurcie
Lekko zamarzającą masę przelałam do włączonej maszynki do lodów.

Tagi:

lody