Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Deser lodowy zapiekany w bezie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Inspiracją do stworzenia takiej bezy był dla mnie deser z jednej z restauracji. Zimne lody podane w bezie świeżo wyjętej z piekarnika bardzo zaskoczyły moich gości.

Deser lodowy zapiekany w bezie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Deser lodowy zapiekany w bezie

 

  • 4 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 6 kulek ulubionych lodów (u mnie truskawkowe)
  • do dekoracji: czekolada starta na drobnej tarce, owoce

Sposób przygotowania:

Deser lodowy zapiekany w bezie

ETAP 1:

Deser lodowy zapiekany w bezie
Białka ubijamy na sztywną i lśniącą bezę

Białka z jaj trzymanych w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno, porcjami dodając cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny, miksujemy.

ETAP 2:

Deser lodowy zapiekany w bezie
Z 1/2 otrzymanej bezy przygotowujemy spody deseru

Z 1/2 ubitej piany przygotowujemy spody deseru. Na blasze odrysowujemy 3 okręgi, wykładamy na nie bezę.

Pozostałą bezę odstawiamy do lodówki.

ETAP 3:

Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 90 minut. Następnie blaty studzimy w wyłączonym piekarniku.

ETAP 4:

Deser lodowy zapiekany w bezie
Na spodzie bezowym układamy porcję lodów

Blaty układamy na blasze, na każdej bezie układamy porcję lodów (po ok. 2 kulki, które następnie formujemy w jedną większą).

ETAP 5:

Deser lodowy zapiekany w bezie
Lody przykrywamy warstwą bezy

Lody szybko, ale dokładnie otulamy cienką warstwą piany wyjętej z lodówki.
Deser wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 4 minuty - beza powinna się zarumienić.
Po wyjęciu z piekarnika deser szybko posypujemy wiórkami czekolady i dekorujemy owocami.


Tagi:

lody bezy deser