Sposób przygotowania:
Deser lodowy zapiekany w bezieETAP 1:
Białka z jaj trzymanych w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno, porcjami dodając cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny, miksujemy.
ETAP 2:
Z 1/2 ubitej piany przygotowujemy spody deseru. Na blasze odrysowujemy 3 okręgi, wykładamy na nie bezę.
Pozostałą bezę odstawiamy do lodówki.
ETAP 3:
Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C na 90 minut. Następnie blaty studzimy w wyłączonym piekarniku.
ETAP 4:
Blaty układamy na blasze, na każdej bezie układamy porcję lodów (po ok. 2 kulki, które następnie formujemy w jedną większą).
ETAP 5:
Lody szybko, ale dokładnie otulamy cienką warstwą piany wyjętej z lodówki.
Deser wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C na 4 minuty - beza powinna się zarumienić.
Po wyjęciu z piekarnika deser szybko posypujemy wiórkami czekolady i dekorujemy owocami.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki