Sposób przygotowania:
Cytrynówka.
Cytryny i pomarańcze przekroić na połówki. Umieścić w dużym słoju. Zalać litrem spirytusu i pozostawić na 24 godziny w suchym i zacienionym miejscu. Następnie wyjąć i wycisnąć sok z połówek owoców. Dodać do niego litr wody oraz szklankę cukru. Zagotować. Po przestygnięciu wymieszać z pozostawionym spirytusem. Pozostawić na 24 godziny. Na zdrowie !
msewka
A.B.
Ja też, ale sam pomysł jest super,wypróbuję,5
dusia30
alhena1
djpioter
Tosky
kaps02
Jeszcze jedna uwaga z doświadczenia, w celu uzyskania mniejszej goryczy (nie kwaśności) używam tylko cienko obranej skórki (sparzonej i wyszorowanej) i części wewnętrznej - bez białej otoczki (obieram to dokładnie) i usuwam pestki. Można bez zewnętrznej skóry, trunek będzie mniej aromatyczny i jaśniejszy.
Kiwaczek
Jak najbardziej.
Najlepiej wycisnąć sok z cytryn, sok osłodzić, dodać wódkę 40% i poczekać ok. 4 tygodni.
Nie zalewam kawałków cytryn, bo za dużo wódki zostaje w owocach, a z samego soku też jest dobra nalewka. Skórki nie dodaję, bo rzeczywiście w niej jest za dużo "dodatków".