Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Muffiny wychodzą puszyste, mięciutkie i cudownie pachną! Smakują naprawdę rewelacyjnie. Koniecznie spróbujcie!

Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym

7-8 sztuk:

  • 150g mąki pszennej
  • 70g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 łyżka skórki z cytryny (świeżej, grubo posiekanej)
  • 10 listków mięty (dużych)

Sposób przygotowania:

Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym

Cytryna z miętą:

Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym
Skórka cytrynowa powinna być świeża i grubo posiekana.

Listki mięty należy drobno posiekać, natomiast skórka cytrynowa powinna być pokrojona na większe kawałki.

Masa:

Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym
Masę miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce należy wymieszać składniki suche, czyli mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, a w drugiej mokre - jajko, olej, sok z cytryny i sok jabłkowy.

Wszystko razem wymieszać jedynie do połączenia się całości, a na końcu wmieszać skórkę cytrynową i posiekane listki mięty.

Pieczenie:

Cytrynowo-miętowe muffinki z sokiem jabłkowym
Muffiny piec do tzw. "suchego patyczka".

Blaszkę do pieczenia muffinek wysłać papilotkami, a papilotki napełnić ciastem - do 3/4 ich wysokości.

Muffiny wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Gotowe wyjąć z blachy i ostudzić.