2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1488]

Cytrynowe babeczki z lemon curd

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Muffinki które urzekają wiosennym orzeźwiającym smakiem są rewelacyjne, polecam do kawy czy herbaty!

Cytrynowe babeczki z lemon curd

Składniki:

Cytrynowe babeczki z lemon curd

 

 

  • Krem cytrynowy:
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 25 dag mascarpone
  • 2 łyżki kremu lemon curd

Sposób przygotowania:

Cytrynowe babeczki z lemon curd

ETAP 1:

Cytrynowe babeczki z lemon curd
mąkę wymieszac z proszkiem przesiać przez sitko

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko

ETAP 2:

Cytrynowe babeczki z lemon curd
jajka miksujemy z cukrem dodajemy kolejno składniki

jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, wlać kolejno mleko oraz olej, delikatnie wymieszać, mikserem na najniższych obrotach, stopniowo, miksując wsypywać mąkę, wlać sok z cytryny, dodać startą skórkę, wymieszać tylko do połączenia.

ETAP 3:

Cytrynowe babeczki z lemon curd
masę wylewamy do foremek, pieczemy a następnie dekorujemy kremem

Masę wylewamy do papierowych foremek na muffinki, pieczemy 30-35 minut w temp 180*c.

Po upieczeniu studzimy, przygotowujemy krem:
Zimną śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy lemon curd, miksujemy tylko do momentu połączenia, dekorujemy zimne babeczki.

Smacznego!