SUPERPRZEPIS

Muffinki z truskawkami i miętowo-cytrynowym lukrem

  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Muffinki z truskawkami i miętowo-cytrynowym lukrem Więcej zdjęć (2)

Są truskawki więc są i muffinki. Nie mogło ich u mnie zabraknąć w sezonie truskawkowym. Słodkie muffinki połączone z kwaskowatym lukrem. Pycha!

Składniki:

Muffinki z truskawkami i miętowo-cytrynowym lukrem

Muffinki:

  • 1 i 3/4 szklanki maki pszennej
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 100 ml oleju (mniej niż 1/2 szklanki)
  • 200 g truskawek

Lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 większe listki świeżej mięty
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Muffinki z truskawkami i miętowo-cytrynowym lukrem
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i cynamon. W drugiej rozbijamy jajka i roztrzepujemy z cukrem, dodajemy jogurt, mleko, olej a następnie mieszamy ze sobą zawartość obu misek.

Truskawki płuczemy, osączamy na durszlaku i kroimy w większa kostkę. Pokrojone truskawki mieszamy delikatnie z ciastem za pomocą łopatki.

Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180ºC i studzimy.

Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i mieszamy z drobniutko pokrojoną miętą. Powstałym lukrem polewamy muffinki i posypujemy skórką otarta z cytryny.

Smacznego.
Muffinki z truskawkami i miętowo-cytrynowym lukrem
Muffinki z truskawkami i miętowo-cytrynowym lukrem