Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Z takiego kremu można przygotować pyszny deser lub przełożyć nim przeróżne ciasta i torty lub wypełnić kruche babeczki, czy rurki. Idealnie sprawdzi się w przypadku przełamania słodyczy bezy.

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki

Składniki:

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 330-500 ml śmietanki 30-36% (w zależności od preferencji sztywności kremu)
  • 3-5 łyżek cukru pudru (płaskie; w zależności od ilości użytej śmietanki)
  • sok z 1 cytryny
  • skórka z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki

Serek mascarpone:

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki
Serek powinien być wymieszany ze skórką oraz z sokiem z cytryny.

Serek mascarpone należy zmiksować ze skórką oraz z sokiem z cytryny.

Kremówka:

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki
Słodkość i konsystencję kremu zależna jest od ilości śmietanki i cukru pudru.

Kremówkę z cukrem ubić na sztywno.

Słodkość i konsystencja kremu zależy od użytej ilości cukru pudru oraz śmietanki, co można modyfikować według własnych potrzeb.

Całość:

Cytrynowy krem z serka mascarpone i kremówki
Całość wymieszać jedynie do połączenia się składników.

Ubitą kremówkę należy delikatnie połączyć z cytrynowym serkiem mascarpone.