Lemon curd, krem cytrynowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Krem jest bardzo prosty do zrobienia, jest mocno cytrynowy. Można go wykorzystać do przekładania ciast, ciasteczek, do różnych deserów cz też lodów. Ja zamierzam wykorzystać go do przełożenia bezy.

Lemon curd, krem cytrynowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Lemon curd, krem cytrynowy

 

  • 70 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 40 g masła
  • sok z 1 cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Lemon curd, krem cytrynowy
W miseczce umieszcza,y żółtka, białko i cukier, mieszamy trzepaczką. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gotująca się wodą i podgrzewamy nad parą wodną ciągle mieszając, aż rozpuści się cukier. Dodajemy sok cytrynowy i masło. Dalej mieszamy, aż krem zgęstnieje. Po przestudzeniu kremem możemy przekładać ciasta lub dodawać do deserów, lodów, etc.
Lemon curd, krem cytrynowy
Najpierw w garnuszku podgzrewamy jajka z cukrem.
Lemon curd, krem cytrynowy
Sos podgrzewamy na parze, aż do zgęstnienia.