Sposób przygotowania:
Rewelacyjne placuszki z cukinii i fety
Cukinię obieram, myję, trę na tarce o grubych oczkach. Solę i odstawiam na bok na ok 15 min aż cukinia puści sok. Po tym czasie cukinię dokładnie odcedzam, żeby była prawie sucha.
Do cukinii przekładam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, jajko, mąkę i drobno pokruszoną fetę. Całość dokładnie łączę.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli tak nie jest dodajemy jeszcze trochę mąki. (tu kwestia tego jak dokładnie odcedzimy cukinię z nadmiaru soku).
Na patelni rozgrzewam olej ( musi być na prawdę dobrze rozgrzany). Za pomocą łyżki kuchennej nabieram porcję ciasta i lekko przyciskam. Smażę na rumiano z obu stron.
Placki przekładam na ręcznik papierowy i lekko przyciskam ( tak by pozbyć się nadmiary tłuszczu).
Placki powinny być chrupiące z zewnątrz a miękkie i delikatne w środku. Podaję z ulubiony sosem. Smacznego.
Do cukinii przekładam przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz, jajko, mąkę i drobno pokruszoną fetę. Całość dokładnie łączę.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli tak nie jest dodajemy jeszcze trochę mąki. (tu kwestia tego jak dokładnie odcedzimy cukinię z nadmiaru soku).
Na patelni rozgrzewam olej ( musi być na prawdę dobrze rozgrzany). Za pomocą łyżki kuchennej nabieram porcję ciasta i lekko przyciskam. Smażę na rumiano z obu stron.
Placki przekładam na ręcznik papierowy i lekko przyciskam ( tak by pozbyć się nadmiary tłuszczu).
Placki powinny być chrupiące z zewnątrz a miękkie i delikatne w środku. Podaję z ulubiony sosem. Smacznego.
danielek