justynkam

justynkam

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 72]

Czebureki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czebureki - wielkie pierogi z wielką duszą i soczystym mięsem

Czebureki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czebureki

 

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju
  • Farsz
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Czebureki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Gdyby było twarde, należy dodać jeszcze wody. Cebulę obrać i pokroić w kostkę zasmażyć razem z mięsem mielonym na oleju następnie dodać natkę pietruszki, przyprawy i wymieszać. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować bardzo cienko, następnie pokroić na kwadraty 10-12 centymetrowe, na środek wyłożyć farsz i przykryć drugą połową ciasta, starając się, aby wycisnąć powietrze z pieroga. Mocno skleić brzegi za pomocą widelca . Smażyć czebureki na oleju z obydwu stron. Po usmażeniu, odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać na gorąco z sosem czosnkowym lub ketchupem. Są pyszne.
Czebureki
Tradycyjnie, robi się je z dodatkiem wieprzowiny, ziemniaków lub kapusty.
Czebureki
Ciasto cieńko wałkujemy i kroimy na kwadraty
Czebureki
Nakładamy farsz i dobrze sklejamy pierogi
Czebureki
Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju

Tagi:

mięso