bond

bond

Starszy Kucharz
[Przepisów: 14]

Czekoladowa pianka wg bond

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki i bardzo smaczny deser, który po prostu rozpływa się w ustach.

Czekoladowa pianka wg bond

Składniki:

Czekoladowa pianka wg bond

 

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki brandy
  • 4 łyżki wody mineralnej
  • 30 g masła
  • 3 jajka
  • 50 g białego cukru
  • 125 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Czekoladowa pianka wg bond
Do garnka wrzucić połamaną czekoladę, brandy i wodę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż powstanie gęsta masa. Zdjąć z ognia, dodać masło i dokładnie utrzeć. Następnie dodawać po jednym żółtku i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywą pianę z cukrem. Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę. Przełożyć ją do masy czekoladowej, dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Piankę przekładać do małych miseczek i schłodzić w lodówce. Pianka świetnie nadaje się także do ciast i tortów. Smacznego.