Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Czekoladowe Krążki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczny dodatek deserowy do lodów lub do bezpośredniej konsumpcji

Czekoladowe Krążki

Składniki:

Czekoladowe Krążki

 

  • 80 g półsłodkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 400 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 415 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 180 ml mleka
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przygotowania:

Czekoladowe Krążki
W garnku z podwójnym dnem roztopić czekoladę. Masło ubić, wmieszać cukier i jajka,

Mąkę, sól, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać do mieszaniny ze śmietany na przemian z mlekiem. Dodać wanilię i przechowywać w lodówce przez 4 godziny. Zrolować w wałek o kształcie cygara, pokroić w krążki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.