migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Czekoladowy mus

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny i łatwy do wykonania deserek z ciekawym aromatem przyprawy do dań słodkich. Do deseru można użyć dowolnej-ulubionej czekolady.

Czekoladowy mus Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowy mus

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • przyprawa do dań słodkich Kamis

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mus
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (ja używam gorzkiej z biedronki 60 % ale można użyć innej deserowej czy mlecznej) i przestudzić. Nastęnie do czekolady dodać serek mascarpone (serek wyjmujemy wcześniej z lodówki i pozostawiamy w temperaturze pokojowej) idokładnie wymieszać. Potem dodać 50 ml śmietanki i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Mus przełożyć do szklaneczek. Pozostałą śmietankę ubić i udekorować mus w szklaneczkach. Na wierzchu posypać przyprawą do dań słodkich . Mus możemy jeść od razu lub wstawić do lodówki, deser wtedy stężeje.
Czekoladowy mus
Etap 1 Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej