Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Czekoladowy mus

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 27

Pyszny i szybki czekoladowy deser dla dwojga

Czekoladowy mus

Składniki:

Czekoladowy mus

 

  • 75 gram gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • listki melisy do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mus
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek wrzącej wody. Żółtko miksujemy dokładnie i cały czas ubijając dodajemy rozpuszczoną czekoladę, studzimy. Przelewamy do ubitej śmietany (kilka łyżek śmietany odkładamy do dekoracji) i dokładnie miksujemy na średnich obrotach. Przekładamy do wysokich pucharków. Dekorujemy śmietaną, odrobiną startej czekolady i świeżymi listkami melisy. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut (lub nieco dłużej). Podajemy schłodzony.

Tagi:

czekolada