Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Bardzo czekoladowy mus

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Przygotowałam taki prawdziwy, cudownie puszysty, mus czekoladowy

Bardzo czekoladowy mus Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bardzo czekoladowy mus

 

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g gorzkiej czekolady, przynajmniej 65 % kakao
  • 70 g cukru pudru
  • 6 łyżek likieru z białą czekoladą
  • 250 g śmietanki kremówki 30 %

Sposób przygotowania:

Bardzo czekoladowy mus
Czekoladę - im bardziej gorzka tym lepiej - połamałam na kawałki, umieściłam w misce a tę ustawiłam na rondelku z gorącą wodą. Podgrzewałam na parze aż czekolada się rozpuściła.



Jajka umyłam dokładnie i sparzyłam. Po wytarciu wybiłam je do dwóch misek rozdzielając białka od żółtek - ważne żeby miska do której wlewamy białka była idealnie czysta. Żółtka utarłam z cukrem pudrem aż wyraźnie zbielały i nabrały puszystości. Miksując dalej wlewałam po łyżce likieru.



Osobno ubiłam zimną śmietankę - 3/4 dodałam do żółtek (resztę schowałam do lodówki), zmiksowałam krótko. Białka ubiłam na sztywną pianę dodając sól - gdy nie są zimne tylko o temperaturze pokojowej to ubijają się lepiej :) Do masy jajeczno śmietanowej dodałam najpierw 1/4 piany z białek i wmieszałam ją starannie choć delikatnie łyżką. Następnie wlewałam lekko ciepłą płynną czekoladę intensywnie mieszając łyżką zagarniając masę od dołu.



Gdy cała czekolada była już połączona z masą dodałam resztę białek i wmieszałam je znów delikatnie, ale starannie żeby mus był jednolity i puszysty. Nałożyłam go do pucharków i odstawiłam do zastygnięcia do dzieje się szybko. Przed podaniem ozdobiłam porcje pozostawioną wcześniej śmietanką oraz posypką cukrową.



Z tej ilości wyszło mi 8 porcji musu - niezbyt dużych, ale jest bardzo intensywny i nie da się zjeść go dużo na raz.
Bardzo czekoladowy mus
gorzką czekoladę połamałam i przełożyłam do miseczki - stopiłam w kąpieli wodnej
Bardzo czekoladowy mus
jajka umyłam i wybiłam do dwóch misek oddzielając białka od żółtek
Bardzo czekoladowy mus
czekolada roztopiona - piana z białek ubita - oddzielnie ubita śmietanka i jajka z cukrem oraz likierem - można łączyć cały deser
Bardzo czekoladowy mus
na tym etapie mieszałam już całość łyżką dodając po kolei śmietankę - część białek - czekoladę i resztę białek