SUPERPRZEPIS

Podwójnie czekoladowy mus z limonką

  • 2
  • hania123
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Podwójnie czekoladowy mus z limonką

lekki, puszysty mus z orzeźwiającą nutą mięty i limonki

Składniki:

Podwójnie czekoladowy mus z limonką

 

 

 

  • Mus z ciemnej czekolady

 

  • 60g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko, osobno białko i żółtko
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 30 ml śmietany kremówki
  • kilka listków świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Podwójnie czekoladowy mus z limonką
Czekoladę razem z łyżką wody rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie zmiksować na gładko z masłem. W międzyczasie ubić na sztywno białko, pod koniec ubijania dodając cukier. Do masy czekoladowej dodać żółtko, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek W osobnej miseczce ubić śmietanę, dodać ją do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać posiekane listki mięty i resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.



Połowę białego musu rozłożyć do 2 szklanek, ułożyć półplasterki limonki, tak, by przylegały do ścianek naczynia, wstawić do lodówki, by mus lekko stężał. Następnie nałożyć mus z gorzkiej czekolady, ponownie odstawić do stężenia, nałożyć resztę musu z białej czekolady. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Udekorować wiórkami czekolady i skórką z limonki.