Sposób przygotowania:
Podwójnie czekoladowy mus z limonką
Czekoladę razem z łyżką wody rozpuścić w kąpieli wodnej. Następnie zmiksować na gładko z masłem. W międzyczasie ubić na sztywno białko, pod koniec ubijania dodając cukier. Do masy czekoladowej dodać żółtko, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek W osobnej miseczce ubić śmietanę, dodać ją do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać posiekane listki mięty i resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Połowę białego musu rozłożyć do 2 szklanek, ułożyć półplasterki limonki, tak, by przylegały do ścianek naczynia, wstawić do lodówki, by mus lekko stężał. Następnie nałożyć mus z gorzkiej czekolady, ponownie odstawić do stężenia, nałożyć resztę musu z białej czekolady. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Udekorować wiórkami czekolady i skórką z limonki.
Połowę białego musu rozłożyć do 2 szklanek, ułożyć półplasterki limonki, tak, by przylegały do ścianek naczynia, wstawić do lodówki, by mus lekko stężał. Następnie nałożyć mus z gorzkiej czekolady, ponownie odstawić do stężenia, nałożyć resztę musu z białej czekolady. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny. Udekorować wiórkami czekolady i skórką z limonki.
marietta
CORAL