mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Czekoladowy musik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mus idealny do przekładania ciast,tortów i deserów.

Czekoladowy musik

Składniki:

Czekoladowy musik

 

  • 100g cukru białego,
  • 2 jajka,
  • 125ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 80g masła,
  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka likieru amaretto,
  • 2 żółtka jajek
  • woda

Sposób przygotowania:

Czekoladowy musik
Do miski wsypać około 3-4 łyżek cukru, dodać 4 żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Drewnianą łyżką mieszać składniki aż masa zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Wtedy zdjąć miskę z garnka, dodać masło oraz połamaną w kostki gorzką czekoladę.
Całość mieszać do momentu aż składniki się roztopią i połączą ze sobą tworząc jednolitą, gładką masę.
Następnie tak powstałą masę wymieszać z alkoholem i połączyć delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę. Mieszając dodać pozostały cukier.
Przygotowany mus włożyć do lodówki na 2-3 godziny.