Sposób przygotowania:
Czekoladowy musik
Do miski wsypać około 3-4 łyżek cukru, dodać 4 żółtka, kakao i śmietankę. Miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Drewnianą łyżką mieszać składniki aż masa zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki. Wtedy zdjąć miskę z garnka, dodać masło oraz połamaną w kostki gorzką czekoladę.
Całość mieszać do momentu aż składniki się roztopią i połączą ze sobą tworząc jednolitą, gładką masę.
Następnie tak powstałą masę wymieszać z alkoholem i połączyć delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę. Mieszając dodać pozostały cukier.
Przygotowany mus włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Całość mieszać do momentu aż składniki się roztopią i połączą ze sobą tworząc jednolitą, gładką masę.
Następnie tak powstałą masę wymieszać z alkoholem i połączyć delikatnie z białkami ubitymi na sztywną pianę. Mieszając dodać pozostały cukier.
Przygotowany mus włożyć do lodówki na 2-3 godziny.