zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Czereśniowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

te babeczki najlepsze są jeszcze ciepłe

Czereśniowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czereśniowe babeczki

 

  • 1 słoik domowego dżemu czereśniowego ( 350 ml )
  • 200 ml mleka 3,2 %
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka ( rozmiar M )
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Czereśniowe babeczki
Do jednej z misek włożyć dżem ( przepis na dżem znajdziecie w moich przepisach ) najlepiej o temperaturze pokojowej, wlać mleko, olej, dodać jajka i wymieszać. Do drugiej z misek przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier a potem wymieszać i przesypać do płynnych składników. Wszystko wymieszać ( ja do mieszania takiego ciasta na babeczki zawsze używam widelca, bo najlepiej się sprawdza ). Foremki silikonowe lub papilotki włożyć do formy na muffinki, napełnić je ciastem ( wyjdzie 12 sztuk ) i wstawić blaszkę na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Upieczone babeczki wyjąć babeczki z foremek i można posypać cukrem pudrem ale nie jest to konieczne bo babeczki są wystarczająco słodkie.
Czereśniowe babeczki
Etap 1przygotowac osobno składniki suche i mokre
Czereśniowe babeczki
Etap 2wymieszać ciasto na babeczki ......
Czereśniowe babeczki
Etap 3foremki napełnić ciastem i wstawić do pieczenia
Czereśniowe babeczki
Etap 4piec babeczki 30 minut w 180 stopniach