justekch

justekch

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Czekoladowy mus z bazylią, miętą i nutką cytryny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mus czekoladowy robi się błyskawicznie, a jest przepyszny! Był to eksperyment, który zdecydowanie się powiódł:) Połączenie bazylii, mięty i cytryny nadaje czekoladzie zaskakującej świeżości, która zaskakuje przy każdej kolejnej łyżeczce deseru:)

Czekoladowy mus z bazylią, miętą i nutką cytryny

Składniki:

Czekoladowy mus z bazylią, miętą i nutką cytryny

 

  • 90g czekolady gorzkiej
  • 120g serka homogenizowanego
  • garść świeżych listków bazylii + listek do dekoracji
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • kilka listków mięty

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowy mus z bazylią, miętą i nutką cytryny
Sposób przygotowania: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Następnie dodać do niej serek homogenizowany (naturalny lub waniliowy), bazylię, miętę i skórkę z jednej cytryny startą na małych oczkach. Całość zblendować na mus. Do szklanki wodą "poprzyklejać" kawałki listków bazylii, delikatnie wyłożyć do niej przygotowany wcześniej mus, udekorować listkiem bazylii lub mięty i wstawić do lodówki na min.15 minut. Smacznego! Połączenie bazylii, mięty i cytryny nadaje czekoladzie zaskakującej świeżości, która zaskakuje przy każdej kolejnej łyżeczce:)

Tagi:

czekolada