gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Deser al'a Tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo dobry deser. Włoski. Smakował całej rodzinie. Mogę polecić z czystym sumieniem. Przepraszam za jakość zdjęć, ale coś mi z aparatem nie tak poszło.

Deser al'a Tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser al'a Tiramisu

 

  • 2 opakowania biszkoptów podłużnych
  • 7 żółtek
  • 20 dag cukru
  • 50 dag serka mascarpone
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 7 g cukru
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania:

Deser al'a Tiramisu
W dużym garnku doprowadzić do zagotowania się wody i cukru i mieszać aż powstanie syrop. Po tym czasie zdjęć z ognia. Żółtka ubić w mikserze i dodawać jeszcze ciepły syrop z cukru. Ubić na puszysto. Dodać serek mascarpone. Kawę rozpuszczalną przygotować w ok. 150 ml wody i dodać cukier, wymieszać, w zimnej miksturze obtaczać biszkopty podłużne i układać na brytfannie. Zalać połową masy mascarpone. Na masie ułożyć drugą warstwę moczonych w kawie biszkoptów i zalać masą. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny. Po tym czasie wyjąć i posypać kakao (dość obficie).
Deser al'a Tiramisu
Najpierw z cukru i wody przygotować syrop
Deser al'a Tiramisu
Przygotować masę jajeczną z jajka i syropu
Deser al'a Tiramisu
Dodawać po łyżce serka mascarpone i mieszać
Deser al'a Tiramisu
Biszkopty układać na brytfannie i warstwami układać deser. Wstawić do lodówki.