olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Pyszne tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Być może tiramisu nie jest zbyt łatwym deserem, być może tiramisu jest czasochłonne, ale z pewnością jest pyszne!

Pyszne tiramisu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszne tiramisu

 

  • 4 jaja
  • 1szklanka amaretto
  • 2 opakowania serka mascarpone
  • 2 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • ½ szklanki cukru
  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów

 

Sposób przygotowania:

Pyszne tiramisu
Jajka wybijam rozdzielając żółtka od białek. Następnie żółtka ubijam z cukrem, po czym dodaję, amaretto i ubijam, do chwili, kiedy masa będzie jednolita. Naczynie umieszczam w dużym garnku, który do 1/3 objętości wypełniony jest wrzącą wodą. Następnie zmniejszam ogień i stale mieszając ogrzewam masę, aż zgęstnieje. Następnie odstawiam naczynie do wystudzenia masy na 3 godziny. Schłodzoną w lodówce śmietanę ubijam, po czym łączę ją z serkiem mascarpone, a następnie dodaję schłodzoną masę. Całość dokładnie mieszam. Na dnie formy wyłożonej papierem układam namoczone w kawie biszkopty, po czym nakładam warstwę masy, a następnie kładę kolejną warstwę biszkoptów i następną warstwę masy. Wierzch tirami su posypuję przesianym przez sitko kakao. Tiramisu wstawiam do lodówki na 6 godzin, po czym kroję je na porcje.
Pyszne tiramisu
Jajka wybijam rozdzielając żółtka od białek. Następnie żółtka ubijam z cukrem, po czym dodaję, amaretto i ubijam, do chwili, kiedy masa będzie jednolita.
Pyszne tiramisu
Naczynie umieszczam w dużym garnku, który do 1/3 objętości wypełniony jest wrzącą wodą. Następnie zmniejszam ogień i stale mieszając ogrzewam masę, aż zgęstnieje. Następnie odstawiam naczynie do wystudzenia masy na 3 godziny.
Pyszne tiramisu
Na dnie formy wyłożonej papierem układam namoczone w kawie biszkopty, po czym nakładam warstwę masy, a następnie kładę kolejną warstwę biszkoptów i następną warstwę masy.