luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Deser bananowo-truskawkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ostatnio u mnie kroluja na podwieczorek desery.

Deser bananowo-truskawkowy

Składniki:

Deser bananowo-truskawkowy

 

  • 500 ml. kefiru
  • 2 banany
  • 150 gram swiezych lub mrozonych truskawek (u mnie mrozone)
  • 3 lyzki cukru
  • 1 maly cukier waniliowy
  • 1 paczka zelatyny na 500ml. plynu

 

 

Sposób przygotowania:

Deser bananowo-truskawkowy
Zelatyne namoczyc w kilku lyzkach wody i odstawic.
Banany pokroic na plasterki i zmiksowac z 1,5 lyzki cukru, polowa cukru waniliowego i 250 ml. kefiru. Zelatyne podgrzac. Do miseczki dac kilka lyzek bananowej masy i polowe rozpuszczonej zelatyny, dobrze wymieszac i przelac do reszty masy bananowej mieszajac. Calosc przelac do pucharkow (mnie wyszly 4 porcje). Odstawic do stezenia do lodowki. Rozmrozone lub swieze truskawki zmiksowac z cukrem, cukrem waniliowym i pozostalym kefirem. Odlac kilka lyzek masy truskawkowej do miseczki i dodac do niej pozostala rozpuszczona zelatyne, wymieszac. Calosc dodac do reszty masy truskawkowej i przelac do pucharkow na stezala mase bananowa. Odstawic do lodowki.