jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Deser biszkoptowo - owocowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny deser z owocami lata

Deser biszkoptowo - owocowy

Składniki:

Deser biszkoptowo - owocowy

 

  • 12 okrągłych biszkoptów
  • 2 szklanki mieszanych owoców: malin, poziomek, truskawek, jeżyn, wiśni- bez pestek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • KREM:
  • 4 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 3/4 litra mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 kieliszek rumu
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Deser biszkoptowo - owocowy
Rozmieszać w rondelku mleko- 3 łyżki odlać z żółtkami oraz z cukrem i cukrem waniliowym. Rondelek wstawić do gorącej kąpieli i trzymając na ogniu, mieszać masę kilka minut. Wlać do rondelka masę rozrobioną pozostałym mlekiem. Mieszać, aż krem zgęstnieje. Wyjąć go z kąpieli i ostudzić. Biszkopty skropić rumem i wyłożyć nimi dno salaterkę, posypać orzechami. Nałożyć owoce i polać je kremem. Udekorować.