Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Deser brzoskwiniowy wg koper

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Warstwowy deser brzoskwiniowy

Deser brzoskwiniowy wg koper Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser brzoskwiniowy wg koper

 

  • Galaretka brzoskwiniowa
  • 400g serka homogenizowanego brzoskwiniowego
  • Puszka brzoskwiń w syropie
  • 4 łyżki żelatyny
  • 200ml śmietanki kremówki
  • Łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Deser brzoskwiniowy wg koper
Zaczynamy od zrobienia galaretki, robimy ją wg opisu na opakowaniu zmniejszając jedynie ilość wody z 500ml do 400ml. Jak galaretka ostygnie wlewamy ją do 4 szklanek. Szklanki ustawiamy w naczyniu w taki sposób, żeby były przechylone w jedną stronę. Ja wykorzystuję do tego naczynie żaroodporne, które wypełniam gazetami. Naczynie odstawiamy do lodówki. Serki brzoskwiniowe ubijamy mikserem na puszystą masę, dodając 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody. Jak galaretki zastygną, wyjmujemy naczynie z lodówki, odwracamy tak, żeby były przechylone w drugą stronę i ostrożnie przekładamy masę serkową do szklanek. Odstawiamy do lodówki. 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 2/3 szklanki syropu z puszki z brzoskwiniami (podgrzanego wcześniej). Odsączone brzoskwinie rozdrabniamy blenderem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i przenosimy do szklanek z zastygniętą masą serkową i galaretką. Tym razem szklanki ustawiamy już normalnie, pionowo. Odstawiamy do lodówki. Zastygnięty deser ozdabiamy ubitą na sztywno śmietanką z dodatkiem cukru pudru.
Deser brzoskwiniowy wg koper
Galaretkę robimy zmniejszając ilość wody
Deser brzoskwiniowy wg koper
Szklanki z galaretką ustawiamy tak żeby były przechylone
Deser brzoskwiniowy wg koper
Mikserem ubijamy serki brzoskwiniowe z żelatyną
Deser brzoskwiniowy wg koper
Szklanki przechylamy w drugą stronę i przenosimy masę serkową