dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Deser czekoladowo-owocowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Deser kombinowany, bardzo smaczny.

Deser czekoladowo-owocowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Deser czekoladowo-owocowy

 

  • 250 g owoców (truskawki, wiśnie, maliny, czarna porzeczka)
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyż cukru pudru
  • śmietan fix
  • 1 tabliczka czekolady
  • 6 kiwi
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/2 paczki herbatników
  • 6 delicji
  • polewa truskawkowa
  • wiórki czekoladowe lub posypka cukrowa
  • 6 rurek waflowych

Sposób przygotowania:

Deser czekoladowo-owocowy
Herbatniki kruszymy i wsypujemy do pucharków. Kiwi kroimy na kawałki, rozgniatamy widelcem, mieszamy z 1 łyżeczką cukru pudru i nakładamy do pucharków. Owoce przesmażamy z pozostałym cukrem, do gorących owoców dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Na kiwi nakładamy po delicji pokrojonej na mniejsze kawałki, na delicje owoce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywną, dodajemy śmietan fix i rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowaną masę wykładamy na owoce. Polewamy polewą i posypujemy wiórkami. Do każdego pucharka wtykamy po rurce. Schładzamy min. 1 godz. przed podaniem. smacznego.
Deser czekoladowo-owocowy
Przesmażone owoce studzimy i wykładamy do pucharków.
Deser czekoladowo-owocowy
Na każdy pucharek należy przeznaczyć po jednej delicji.
Deser czekoladowo-owocowy
Z podanych składników wychodzi sześć porcji deseru.

Tagi:

czekolada