Sposób przygotowania:
Deser czekoladowy ..
W pierwszej kolejności czekoladę gorzką należy połamać na kawałeczki. Podzieloną na kawałki czekoladę przenieść do rondelka. Do gorzkiej czekolady należy dodać rozdrobnione masło, a następnie około jedną łyżkę wody. Czekoladę gorzką razem z rozdrobnionym masłem rozpuścić nad parą. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka należy wbić do rozpuszczonej nad parą czekolady, a w następnej kolejności bardzo dokładnie wymieszać. Masę czekoladową odstawić, żeby trochę wystygła. Białka wraz z niewielką ilością soli ubić razem na sztywną pianę. Natomiast pół szklanki kremówki ubić razem z dwiema łyżkami cukru. Ubitą śmietanę należy połączyć razem z masą czekoladową. Ubite białka z solą również dodać do masy czekoladowej. Całość wymieszać ze sobą bardzo dokładnie.Deserek czekoladowy przez zjedzeniem najlepiej wsadzić do lodówki.