SUPERPRZEPIS

Deser czereśniowy

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Deser czereśniowy Więcej zdjęć (5)

Pyszny deser czereśniowy na upalne dni

Składniki:

Deser czereśniowy

 

  • mleko skondensowane niesłodkie -1 puszka
  • galaretka truskawkowa - 2 opak
  • galaretka agrestowa -1 opak
  • czereśnie
  • listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Deser czereśniowy
Czereśnie opłukać, osączyć. Galaretkę agrestową i jedną truskawkową rozpuścić , każdą oddzielnie w 1 szkl wody. Następną galaretkę truskawkową przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić galaretki do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubić, podzielić na 2 części. Do pierwszej części mleka dodać galaretkę agrestową, dobrze zmiksować. Drugą część mleka zmiksować z galaretką truskawkową. Z butelek plastykowych, odciąć spody, przepłukać zimną wodą, wlać galaretkę truskawkową, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Następnie na galaretce ułożyć ciasno czereśnie. Przykryć czereśnie kremem agrestowym, a gdy stężeje krem, wyłożyć krem truskawkowy, odstawić na 3 godz.do lodówki. Przed podaniem, butelki zanurzyć w gorącej wodzie. Na talerzyku ułożyć listki mięty, wyłożyć z butelek deserki, udekorować czereśniami.
Deser czereśniowy
Czereśnie zostały pozbawione ogonków opłukane i osączone
Deser czereśniowy
Galaretki zostały rozpuszczone we wrzącej wodzie
Deser czereśniowy
Na stężałą galaretkę w butelce zostały ułożone czereśnie
Deser czereśniowy
Mleko skondensowane zmiksowane z galaretką agrestową i wyłożone na czereśnie