zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Deser dyniowo-kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dynia-kawa pyszny duet, polecam!

Deser dyniowo-kawowy

Składniki:

Deser dyniowo-kawowy

 

  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kawy instant drobnej (można dać 2 łyżeczki, będzie intensywniejszy)
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • cukier puder i prażone migdały do posypania

Sposób przygotowania:

Deser dyniowo-kawowy
W rondlu łączymy żółtko i cukier, dodajemy mleko i mąkę, wszystko mieszamy dokładnie trzepaczką, tak aby nie było grudek. Wlewamy resztę mleka, ziarenka z wanilii i dosypujemy gałkę muszkatołową. Do całości dodajemy pure z dyni (upeczonej i zmiksowanej bez skórki). Mieszamy składniki, gotujemy na wolnym ogniu doprowadzając do wrzenia, ciągle mieszamy aż zgęstnieje. Dzielimy masę na 2 części, do jednej (jeszcze gorącej) dodajemy kawę rozpusczalną i mieszamy dokładnie. Układamy masę w pucharkach na przemian kolorami - masa bez kawy-masa z kawą-masa bez kawy, aż do wyczerpania składników. Posypujemy prażonymi migdałami. Dobrze chodzimy deser w lodówce.

Tagi:

kawa dynia puree