LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Deser jabłkowo- ryżowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znakomity deser dla dzieci jak i dorosłych :)

Deser jabłkowo- ryżowy

Składniki:

Deser jabłkowo- ryżowy

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 kg jabłek
  • sok z cytryny
  • rodzynki
  • cynamon, sól, cukier
  • opakowanie płatków migdałowych
  • słodka śmietanka

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowo- ryżowy
Ryż opłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować z 1/2 łyżeczki cukru i
szczyptą soli pod przykryciem ok. 25 minut. Jabłka obrać, pokroić na
mniejsze kawałki i udusić w garnku na malutkim ogniu, skropić sokiem z cytryny . Doprawić cukrem i cynamonem, dodać rodzynki. W natłuszczonej
miseczce układać 2 warstwy w kolejności: migdały, ryż, jabłka
, migdały, ryż. Gotową miseczkę odwrócić do góry dnem tak by powstał kopczyk. Podawać udekorowane migdałami , po wierzchu oprószyć cukrem i
cynamonem. Można polać słodką śmietanką.