Sposób przygotowania:
Deser jabłkowo- ryżowy
Ryż opłukać, zalać wrzącym mlekiem i gotować z 1/2 łyżeczki cukru i
szczyptą soli pod przykryciem ok. 25 minut. Jabłka obrać, pokroić na
mniejsze kawałki i udusić w garnku na malutkim ogniu, skropić sokiem z cytryny . Doprawić cukrem i cynamonem, dodać rodzynki. W natłuszczonej
miseczce układać 2 warstwy w kolejności: migdały, ryż, jabłka
, migdały, ryż. Gotową miseczkę odwrócić do góry dnem tak by powstał kopczyk. Podawać udekorowane migdałami , po wierzchu oprószyć cukrem i
cynamonem. Można polać słodką śmietanką.
szczyptą soli pod przykryciem ok. 25 minut. Jabłka obrać, pokroić na
mniejsze kawałki i udusić w garnku na malutkim ogniu, skropić sokiem z cytryny . Doprawić cukrem i cynamonem, dodać rodzynki. W natłuszczonej
miseczce układać 2 warstwy w kolejności: migdały, ryż, jabłka
, migdały, ryż. Gotową miseczkę odwrócić do góry dnem tak by powstał kopczyk. Podawać udekorowane migdałami , po wierzchu oprószyć cukrem i
cynamonem. Można polać słodką śmietanką.