Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Deser z gotowanych jabłek z maślanym sosem.

Deser jabłkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser jabłkowy

 

  • 2 jabłka
  • 4 łyżeczki dżemu wiśniowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g masła

 

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy
Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na talerzu. Do połówek jabłek nałożyć po 1 łyżeczce dżemu. Talerz z jabłkami wstawić do mikrofalówki. Gotować 3 minuty na pełnej mocy (900W). Jabłka odwrócić i gotować jeszcze 2 minuty. Cukier zagotować z wodą. Gotować ok.3 minuty. Do syropu dodać masło, zdjąć garnek z ognia. Mieszać, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy. Sos lekko przestudzić. Jabłka przełożyć na talerzyki lub do miseczek, polać sokiem, który z nich wypłynął podczas gotowania. Każdą porcję deseru polać przygotowanym sosem. Do jabłek dodatkowo dołożyłam kruche ciastka. Deser podawać ciepły.
Deser jabłkowy
Obrane przekrojone na pół i wydrążone jabłka.
Deser jabłkowy
Dżem wiśniowy nałożony do każdej połówki jabłek.
Deser jabłkowy
Masło dodane do syropu z cukru i wody krótko gotowanego.
Deser jabłkowy
Ugotowane jabłka przełożone do miseczek i polane sokiem.