agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Deser jabłkowy z bitą śmietaną, żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Deser smakuje wybornie, nie jest kaloryczny

Deser jabłkowy z bitą śmietaną, żurawiną

Składniki:

Deser jabłkowy z bitą śmietaną, żurawiną

 

  • 1 kilogram jabłek ulubionej odmiany
  • cynamon 1 szczypta
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 opakowania bitej śmietany w spreju
  • 1 garść żurawiny suszonej
  • żelatyna spożywcza 3 łyżeczki

 

 

Sposób przygotowania:

Deser jabłkowy z bitą śmietaną, żurawiną
Należy przygotować niezbędne składniki na deser. Następnie jabłka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i obrać je wyciąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki i przełożyć do szerokiego rondla, podlać niewielką ilością wody- około 1/4 szklanki i wsypać cukier, dodać cynamon i rozgotować - uprażyć jabłka na wolnym ogniu i wciąż mieszając do zupełnego rozgotowania, ostudzić mus, w niewielkiej ilości wody gorącej rozpuścić żelatynę i dodać ją do musu, wymieszaći porcjować do salaterek, na wierzch nałożyć bitą śmietanę w spreju i posypać suszoną żurawiną. Włożyć do lodówki w celu schłodzenia.