Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Deser jagodowo- ajerkoniakowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny deser, który ucieszy każde podniebienie. Warto go przygotować. Każdemu będzie smakować. Polecam!

Deser jagodowo- ajerkoniakowy

Składniki:

Deser jagodowo- ajerkoniakowy

 

  • 30 dag jagód
  • 1 opakowanie galaretki czerwonej
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1,5 łyżki cukru pudru
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 4 ciastka wafelki

 

Sposób przygotowania:

Deser jagodowo- ajerkoniakowy
Jagody opłucz. Owoce przełóż do garnka i postaw na ogniu. Chwilę podduś, aż owoce się rozgotują. Wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj 80 ml ajerkoniaku. Zmiksuj. Wafelki pokrój w drobną kosteczkę i wyłóż na dno pucharków. Następnie nakładaj naprzemiennie porcje musu jagodowego i kremu ajerkoniakowego. Tak postępuj, aż do wyczerpania składników. Wierzch polej obficie pozostałym ajerkoniakiem i udekoruj jagodami.

Tagi:

ciastka