Sposób przygotowania:
Deser: kiwi, truskawka, śmietana i galaretki
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody.Truskawki płuczemy, usuwamy szypułki. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy truskawki, dokładnie mieszamy. Przekładamy do 5-6 dużych szklanek lub pucharków. Wstawiamy do lowódki do całkowitego stężenia. Kiwi obieramy ze skórki, kroimy w niezbyt małą kostkę. W niewielkim garnku zagotowujemy 300 ml wody z łyżką cukru. Do gorącej wody wrzucamy kiwi, dokładnie mieszamy, aby całe się zaparzyło i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie odcedzamy dokładnie. Galaretkę kiwi rozpuszczamy w 350 ml wrzącej wody. Do tężejącej dodajemy kiwi, wlewamy na galaretkę truskawkową. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodając pod koniec pozostały cukier.Nakładamy na galaretkę. Przybieramy połówkami truskawek i żurawiną.
zozolek
zbysiowa