Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser owocowo-śmietanowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Warstwowy deser z bitej śmietany, musu z kiwi i sorbetowej masy truskawkowej.

Deser owocowo-śmietanowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser owocowo-śmietanowy

 

Sposób przygotowania:

Deser owocowo-śmietanowy
Kiwi obrać, zmiksować dokładnie blenderem. W razie potrzeby można je troszkę dosłodzić cukrem lub miodem. Truskawki lekko rozmrozić (tak, żeby pozostały jeszcze twarde, tylko z wierzchu zaczynały lekko mięknąć). Truskawki przełożyć do miski blendera. Dodać do nich miód i sok wyciśnięty z całej pomarańczy. Dokładnie zmiksować. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder. Do 4 wysokich szklanek nałożyć po łyżce bitej śmietany. Na to rozlać połowę zmiksowanych truskawek i znowu po łyżce śmietany. Rozlać zmiksowane kiwi. Rozłożyć połowę pozostałej śmietany, resztę truskawek. Na koniec rozłożyć resztę śmietany. Wierzch oprószyć karmelem z wanilią z młynka. Podawać od razu po przygotowaniu.
Deser owocowo-śmietanowy
Obrane i dokładnie zmiksowane blenderem kiwi.
Deser owocowo-śmietanowy
Mrożone truskawki zmiksowane z miodem i sokiem z pomarańczy.
Deser owocowo-śmietanowy
Śmietana ubita na sztywno wymieszana z cukrem pudrem.
Deser owocowo-śmietanowy
Połowa zmiksowanych truskawek rozłożona na warstwie bitej śmietany.