Sposób przygotowania:
Deser makowo- morelowy
Mleko zagotować z cukrem i skórką z cytryny. Wsypać grysik i mak, gotować 10 minut. Rozdzielić jajko. Najpierw dodać do masy żółtko, a następnie ubitą z białka pianę. Przełożyć masę do miseczek, przestudzić.
Morele osączyć. Syrop zagotować z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, zagęścic z mąką ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody. Ponownie zagotować, przestudzić. Połówki moreli pokroić na małe cząstki, udekorować deser. Polać sosem, posypać pistacjami.
Morele osączyć. Syrop zagotować z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, zagęścic z mąką ziemniaczaną rozprowadzoną odrobiną zimnej wody. Ponownie zagotować, przestudzić. Połówki moreli pokroić na małe cząstki, udekorować deser. Polać sosem, posypać pistacjami.