kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszny letni deser z kwaśnymi porzeczkami, kremową-śmietankową masą, słodką nutellą i nutą orzecha laskowego. Kalorii w nim mnóstwo ale warto się dla niego złamać.

Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą

Składniki:

Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą

 

  • (na 4 porcje)
  • 330ml śmietany 30%
  • 200g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3-4 łyżki syropu o smaku orzechów laskowych
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 4 łyżki nutelli

Sposób przygotowania:

Deser porzeczkowo-orzechowy z nutellą
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Owoce myjemy i obieramy. Kremówkę ubijamy z dodatkiem syropu orzechowego. Kiedy będzie sztywna dodajemy serek homogenizowany i delikatnie łączymy. W szklankach układamy na przemian masę śmietankowo-serową i porzeczki tworząc po dwie warstwy. Na warstwie porzeczek robimy na środku kopczyk z masy. Nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub podgrzewając kilka sekund w mikrofalówce tak aby była płynna. Polewamy wierzch deseru. Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i dekorujemy porzeczkami.