Sposób przygotowania:
deser porzeczkowy wg Eweliny
Śmietanę ubijamy za pomocą miksera aż do uzyskania pienistej lecz lejącej się postaci. Jedną galaretkę porzeczkową rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu. Drugą galaretkę natomiast rozpuszczamy tylko w połowie wody zalecanej na opakowaniu i dodajemy tam 1 łyżkę żelatyny. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki. Galaretki studzimy. Na dno 5 szklanek wsypujemy warstwę porzeczek. Schłodzoną galaretkę zmieszaną z żelatyną mieszamy z pianką śmietankową aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zalewamy tym porzeczki w szklankach i odstawiamy to do lodówki na ok 1 godzinę. Po tym czasie pianka powinna stężeć. Nalewamy wtedy kolejną wystudzoną warstwę - galaretkę przyrządzoną według przepisu na opakowaniu. Kolejnym etapem będzie wstawienie całego deseru do lodówki, do momentu aż wszystko stężeje. Smacznego.