mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Deser rabarbarowo-jogurtowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Całość bardzo smaczna, jednak dla lubiących bardziej słodkie polecam zastąpienie jogurtu homogenizowanym waniliowym serkiem:)

 Deser rabarbarowo-jogurtowy

Składniki:

Deser rabarbarowo-jogurtowy

 

  • 2 szklanki (220 g) obranego i pokrojonego na większe kawałki rabarbaru
  • 1/4 szklanki (55 g) drobnego cukru
  • pół szklanki (125 ml) wody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego, waniliowego lub greckiego (może być serek homo)
  • 1/3 szklanki podpieczonego muesli (zastąpiłam kilkoma pokruszonymi herbatnikami + rodzynki)

Sposób przygotowania:

Deser rabarbarowo-jogurtowy
W niedużym garnuszku umieścić rabarbar, cukier, wodę, cynamon. Zagotować i pogotować około 10 minut, aż rabarbar będzie mięciutki, mieszając od czasu do czasu. Przestudzić, schłodzić w lodówce. Rabarbar podzielić włożyć do szklanek, na wierzch wyłożyć jogurt, posypać muesli.