IGGI

IGGI

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Deser ryżowy z granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny deser ryżowy na ciepło lub na zimno

Deser ryżowy z granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser ryżowy z granatem

 

  • 200g ryżu
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • garść płatków migdałowych
  • 2 granaty
  • łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z granatem
Ryż płuczemy pod zimną wodą. W rondlu podprażamy płatki migdałowe. Gdy zbrązowieją wsypujemy do rondla ryż. Przez chwilę również go podprażamy, po czym zalewamy wodą. Gotujemy, aż ryż wpije cały płyn. Z jednego granatu wyciskamy sok, natomiast drugiego obieramy, oddzielamy pestki. Do gotującego się ryżu wlewamy szklankę mleka i zostawiamy na ogniu do ponownego "wsiąknięcia" płynu. Dodajemy cukier i mielony imbir. Mieszamy jeszcze przez kilka minut trzymając na niewielkim ogniu. Po zdjęciu z ognia dodajemy sok z granatu i ponownie mieszamy, tak by ryż nabrał lekko różowego koloru.Deser nakładamy na miseczki, posypujemy pestkami granatu i płatkami migdałowymi.Można podawać na ciepło lub schłodzone w lodówce.
Deser ryżowy z granatem
Przepłukany ryż wsypujemy do rondla i przez chwilę prażymy
Deser ryżowy z granatem
Gdy ryż wchłonie wodę, zalewamy go szklanką mleka
Deser ryżowy z granatem
Deser przekładamy na niewielkie miseczki
Deser ryżowy z granatem
Deser ryżowy z granatem gotowy do podania

Tagi:

ryż