kober

kober

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 325]

Deser ryżowy z konfiturą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Deser ryżowy z konfiturą podawać można również jako danie kolacyjne.

Deser ryżowy z konfiturą

Składniki:

Deser ryżowy z konfiturą

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki cukru
  • 12 dag dżemu lub konfitury
  • 3/4 szklanki śmietany
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z konfiturą
Mleko zagotować z masłem i cukrem (1 łyzkę cukru zostawić do śmietany), wsypać ryż, zamieszać, zagotować, przykryć wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, przykryć i gotować. Gotowy ryż wymieszać z cukrem waniliowy, wyłożyć do formy zwilżonej zimną woda i posypanej cukrem pudrem. Śmietanę wymieszać z resztą cukru. Wystudzony ryż wyłożyć na półmisek do góry dnem, udekorować konfiturą i polac śmietaną.

Tagi:

ryż