Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Deser ryżowy z rumem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Deser ryżowy z rumem podawać polany sosem waniliowym lub czekoladowym.

Deser ryżowy z rumem

Składniki:

Deser ryżowy z rumem

 

 

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z rumem
Do wrzącego mleka z dodatkiem startej skórki cytrynowej i cukru wsypać ryż, zamieszać, zagotować, przykryć i zostawić na małym ogniu, aż się ugotuje, zostawić do wystygnięcia. Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, pokroić w piórka. Ryż wymieszać z migdałami, rumem i żółtkami. Białka z dodatkiem cukru ubić na pianę, wymieszać z ryżem. Masę wyłożyć do formy, przykryć i wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, przykryć i gotować około pół godziny. Gotowy deser wyłożyć na półmisek do góry dnem.

Tagi:

ryż jajko jajka