matri13

matri13

Starszy Kucharz
[Przepisów: 55]

Deser ryżowy z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Winna cierpkość wiśni i delikatność ryżu to super połączenie

Deser ryżowy z wiśniami

Składniki:

Deser ryżowy z wiśniami

 

  • cytryny 20dag biszkoptów 6 łyżek nalewki wiśniowej 10dag żytniego chleba otarta skórka z cytryny 4łyżki

Sposób przygotowania:

Deser ryżowy z wiśniami
Mleko zagotować z 2 łyżkami cukru,1opakowaniem cukru waniliowego i szczyptą soli.Wsypać ryż,przykryć i gotować ok.30minut.Wystudzić.Wiśnie wymieszać z 2łyżkami cukru,cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.Płaskie naczynie wyłożyć biszkoptami,skropić je nalewką,posypać pokruszonym chlebem i wyłożyć na nie wiśnie,posypać wiórkami skórki z cytryny.Śmietanę ubić i delikatnie wymieszać z ryżem.Masę ryżową wyłożyć na wiśnie i posypać startą czekoladą.
W wersji dla dzieci zamiast nalewki używamy soku wiśniowego.