mrozluk

mrozluk

Starszy Kucharz
[Przepisów: 47]

Deser truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To pyszny truskawkowy deser

Deser truskawkowy

Składniki:

Deser truskawkowy

 

  • truskawki 35 dag
  • śmietana kremówka 1 l
  • żelatyna 5 łyżeczek
  • cukier 4 łyżki
  • galaretka truskawkowa 1 opakowanie
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • dżem truskawkowy 1 słoiczek
  • herbatniki około 30 dag
  • podłużne biszkopty około 25 sztuk
  • czekolada gorzka 1 tabliczka

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy
Czekoladę roztapiamy i moczymy w niej biszkopty-z jednej strony. Odstawiamy do zastygnięcia. Herbatniki kruszymy i przekładamy na tortownicę. Truskawki przekładamy do garnka, zasypujemy 2 łyżkami cukru i wlewamy 1/2 szklanki wody, zagotowujemy. Wsypujemy 1 galaretkę i całość miksujemy. Studzimy. Tężejąca galaretką zalewamy herbatniki. Śmietanę ubijamy z oba cukrami. 2/3 śmietany mieszamy z 3 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody. Przekładamy jako kolejną warstwę na tortownicę. Schładzamy. Drugą galaretkę i resztę żelatyny rozpuszczamy w 3/4 szklance gorącej wody, studzimy, mieszamy z pozostałą śmietanką i przelewamy na tortownicę. Schładzamy. Brzegi deseru smarujemy dżemem, oblepiamy brzegi biszkoptami.