Sposób przygotowania:
Deser truskawkowy
Czekoladę roztapiamy i moczymy w niej biszkopty-z jednej strony. Odstawiamy do zastygnięcia. Herbatniki kruszymy i przekładamy na tortownicę. Truskawki przekładamy do garnka, zasypujemy 2 łyżkami cukru i wlewamy 1/2 szklanki wody, zagotowujemy. Wsypujemy 1 galaretkę i całość miksujemy. Studzimy. Tężejąca galaretką zalewamy herbatniki. Śmietanę ubijamy z oba cukrami. 2/3 śmietany mieszamy z 3 łyżeczkami żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody. Przekładamy jako kolejną warstwę na tortownicę. Schładzamy. Drugą galaretkę i resztę żelatyny rozpuszczamy w 3/4 szklance gorącej wody, studzimy, mieszamy z pozostałą śmietanką i przelewamy na tortownicę. Schładzamy. Brzegi deseru smarujemy dżemem, oblepiamy brzegi biszkoptami.