paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Deser truskawkowy na waflach pszennych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny i lekki deser na pszennych wafelkach ze świeżymi truskawkami świeżą miętą sokiem i skórką z cytryny.

Deser truskawkowy na waflach pszennych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser truskawkowy na waflach pszennych

 

  • wafle pszenne lekkie 3 sztuki
  • śmietana 18% 200 ml
  • serek mascarpone 3 łyżki
  • mięta listki do smaku
  • skórka z cytryny (otarta) 1 łyżka
  • cukier puder do smaku
  • truskawki 35 dag
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • cukier waniliowy 16 g

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy na waflach pszennych
Na wafle pszenne wyłożyć śmietanę wymieszaną z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym, rozsmarować.

Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić w ćwiartki, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, posiekaną mięta i cukrem pudrem do smaku.

Przygotowana masę truskawkową wyłożyć na wafle ze śmietaną, podawać od razu aby wafle się nie rozmiękły. 
Deser truskawkowy na waflach pszennych
Śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym
Deser truskawkowy na waflach pszennych
Truskawki opłukać, osuszyć i pokroić w ćwiartki, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny,
Deser truskawkowy na waflach pszennych
Do truskawek dodać cukier puder i posiekaną miętę
Deser truskawkowy na waflach pszennych
Na wafle pszenne wyłożyć śmietanę wymieszaną z serkiem