mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Deser truskawkowy warstwowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Desery letnie, bardzo dobre i zakręcone trochę. Miłośnicy truskawek będą zadowoleni. Polecam dla ochłody.

Deser truskawkowy warstwowy

Składniki:

Deser truskawkowy warstwowy

 

 

  • 1 galaretka truskawkowa

 

 

  • 1/3 szklanki musu truskawkowego

 

 

  • łyżeczka fixu

 

  • mięta do dekoracji.

 

 

  • warstwa trzecia wierzch:

 

  • 2/3 szklanki musu truskawkowego/ zmiksowane truskawki/

 

 

Sposób przygotowania:

Deser truskawkowy warstwowy

ETAP 1:

Deser truskawkowy warstwowy
mus truskawkowy ze zmiksowanych truskawek

Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance wody, studzę. Dzielę na trzy części.Jedną cześć galaretki dodaję do jogurtu i zmiksowanych truskawek 1/3 szklanki. Drugą cześć galaretki wlewam do woreczka do lodów i wkładam do lodówki.

ETAP 2:

Deser truskawkowy warstwowy
truskawki zalane galaretką truskawkową w szklankach

Truskawki 9 sztuk kroję na kawałki. Szklanki do deserów układam na skosie w wytłaczance do jajek, idealnie do tego się nadaje. Układam truskawki, zalewam 1/3 galaretki. Zostawiam do stężenia. Szklanki układam prosto , dolewam masę jogurtową wkładam do lodówki do stężenia lekkiego.

ETAP 3:

Deser truskawkowy warstwowy
galaretka zalana musem jogurtowym z truskawkowym

Warstwa wierzchnia truskawkowa:
Żelatynę zalewam łyżka wody zimnej, następnie dodaję 4 łyżki wody gorącej i rozpuszczam. Dolewam do musu truskawkowego. Następnie wylewam masę truskawkową na jogurtową. Pozostawiam do stężenia.

ETAP 4:

Deser truskawkowy warstwowy
śmietana kremówka zmiksowana na sztywno z fixem

Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z fixem i z pomocą szprycy wyciskam na deserze. Dekoruję miętą i truskawkami. Woreczek z galaretkami wkładam na kilka sekund do gorącej wody, przecinam wzdłuż i wyjmuję galaretki poduszeczki. Dekoruję nimi deser.