Sposób przygotowania:
Deser truskawkowy warstwowyETAP 1:
Galaretkę truskawkową rozpuszczam w 1 i 1/2 szklance wody, studzę. Dzielę na trzy części.Jedną cześć galaretki dodaję do jogurtu i zmiksowanych truskawek 1/3 szklanki. Drugą cześć galaretki wlewam do woreczka do lodów i wkładam do lodówki.
ETAP 2:
Truskawki 9 sztuk kroję na kawałki. Szklanki do deserów układam na skosie w wytłaczance do jajek, idealnie do tego się nadaje. Układam truskawki, zalewam 1/3 galaretki. Zostawiam do stężenia. Szklanki układam prosto , dolewam masę jogurtową wkładam do lodówki do stężenia lekkiego.
ETAP 3:
Warstwa wierzchnia truskawkowa:
Żelatynę zalewam łyżka wody zimnej, następnie dodaję 4 łyżki wody gorącej i rozpuszczam. Dolewam do musu truskawkowego. Następnie wylewam masę truskawkową na jogurtową. Pozostawiam do stężenia.
ETAP 4:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z fixem i z pomocą szprycy wyciskam na deserze. Dekoruję miętą i truskawkami. Woreczek z galaretkami wkładam na kilka sekund do gorącej wody, przecinam wzdłuż i wyjmuję galaretki poduszeczki. Dekoruję nimi deser.