mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Deser uczniowski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mój młody mieszka w internacie i na wyjazd szykuje mu taki deserek.

Deser uczniowski

Składniki:

Deser uczniowski

 

  • 1 szt. galaretka agrestowa,
  • 1 szt. galaretka brzoskwiniowa,
  • 1 szt. galaretka np truskawkowa,
  • 200 gram winogrona,
  • 1/2 l jogurt,
  • 1 opakowanie biszkopty okrągłe,
  • 1/2 szt. czekolada gorzka,
  • 2 łyżeczki żelatyna Prymat,
  • 125 gram cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Deser uczniowski
Deser robię w pojemnikach , ale bez problemu objętościowo wystarczy na tortownicę średnich wymiarów , można także użyć miski , salaterek itd. Galaretkę czerwoną i zieloną rozpuszczamy w gorącej wodzie 1/2szklanki kazda ,przelewamy do salaterek i zostawiamy by zastygły. Następnie galaretki kroimy w kostkę. Na dnie naczynia , w którym będziemy deser robić układamy okrągłe biszkopty.Brzoskwiniową galaretkę rozpuszczamy w pół szklanki wody,zostawiamy do wystudzenia. Następnie szklankę jogurtu ubijamy , dodając zimną już brzoskwiniową galaretkę.Zalewamy biszkopty .zostawiamy do zastygnięcia .W tym czasie myjemy winogron , obieramy z kiści i dokładnie osuszamy. Drugą szklankę jogurtu również ubijamy dodając cukier puder . Następnie dodajemy winogrono i pokrojone galaretki , mieszamy,dodajemy rozpuszczoną żelatynę . Na zastygłe brzoskwiniowe mleczna pianka układamy kolejną partię biszkoptów i nakładamy masę z galaretkami i winogronem .Następnie układamy na to trzecią partię biszkoptów , czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nim biszkopty.