Sposób przygotowania:
Deser w słoiku
Na suchą patelnię wysypuję owsiane płatki, podgrzewam całość na niewielkim ogniu cały czas mieszając, aż płatki rozpoczną wydzielać delikatnie orzechowy zapach. Do podsmażonych płatków dodaję 3 łyżki miodu i mieszam ok. 2-3 minut, aż miód się skarmelizuje. Zdejmuję patelnię z ognia i od razu przekładam na deskę do ostudzenia. Truskawki myję, osuszam, usuwam szypułki i kroję w plasterki. Jogurt mieszam z pozostałym miodem oraz ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Do szklanych niewielkich słoiczków układam warstwami podsmażone płatki, jogurt oraz truskawki.
karolajna
mycha
Poza sezonem można użyć zmiksowanych rozmrożonych truskawek, lub innych owoców tj. brzoskwiń, ananasów, kiwi, banana itd. :)