Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Deser z karmelizowanym ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Karmelizowany ananas z bitą śmietaną.

Deser z karmelizowanym ananasem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Deser z karmelizowanym ananasem

 

  • 1 świeży mały ananas
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Deser z karmelizowanym ananasem
Ananasa dokładnie obrać ze skórki. Przekroić go na 4 części, pozbawić twardego rdzenia. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Na suchą, rozgrzaną patelnię rozsypać cukier i podgrzewać go tak długo, aż zacznie się topić. Jak karmel zrobi się złoty, wrzucić do niego ananasa. Wymieszać i smażyć dalej razem. Jak prawie cały płyn z patelni odparuje, a ananas zmięknie, przełożyć go do pucharków. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę rozłożyć na ananasie i podawać.
Deser z karmelizowanym ananasem
Obrany i pokrojony na mniejsze kawałki świeży ananas.
Deser z karmelizowanym ananasem
Cukier rozsypany na suchej rozgrzanej patelni.
Deser z karmelizowanym ananasem
Pokrojony świeży ananas wrzucony do karmelu.
Deser z karmelizowanym ananasem
Ubita na sztywno śmietana wymieszana z cukrem pudrem.